Alerta: l’assegurança potser no et cobreix un accident de cotxe amb un senglar.

Persecretariagremi

Alerta: l’assegurança potser no et cobreix un accident de cotxe amb un senglar.

Des que va començar l’any cada dia un animal ha provocat un accident en una autopista o autovia i les companyies recomanen tenir una cobertura específica a la pòlissa.

Cada any els senglars provoquen milers d’accidents a Catalunya (ACN/Ferran Garcia)

Segons el Servei Català de Trànsit, des que va començar l’any, de mitjana, cada dia un animal ha provocat un accident en una via d’alta capacitat.

Una tercera part dels accidents de carretera són a causa de topades amb animals, sobretot senglars i, en menor mesura, cabirols. Als danys que provoquen aquests accidents a les vies ràpides s’hi han de sumar els maldecaps per obtenir una reparació.

L’últim accident amb un senglar va passar a finals de març al km 23 de la C-16 en direcció a Manresa. Guillem Altamira es va trobar de cop amb dos animals enmig de la calçada:

“Quan vaig pitjar el fre ja m’havia estampat contra dos senglars. Llavors el cotxe va començar a donar voltes, no sé ni en quina direcció girava. Al següent impacte vaig topar contra les tanques laterals de ciment i el cotxe hi va quedar suspès a sobre.”

Els cabirols també poden aparèixer a la carretera (ACN/Bosch O.)

L’endemà de l’accident, en Guillem va tornar al lloc de la topada per fer fotos. Va comprovar que les tanques que han de protegir l’autopista estaven malmeses i tenien forats per on els senglars podien accedir tranquil·lament a la via:

“Tu vas per una via ràpida i segura com se suposa que és una autopista, i no pots estar segur que hi hagi una limitació d’accés d’animals.”

La reclamació no és fàcil de fer. Primer cal saber a quina administració s’ha de presentar quan es tracta d’una via pública, i després esperar que et responguin. Un procés laberíntic, segons Xavier Coca, secretari de la Comissió de Responsabilitat Civil del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona:

“Jurídicament el tema és complex perquè has d’iniciar procediments administratius contra diferents administracions. En el cas de Collserola, per exemple, tiren les pilotes fora els uns i els altres i ningú vol respondre.”

I pel que fa a l’assegurança, per regla general els impactes amb animals no estan coberts per les pòlisses a tercers. Només ho estan si inclouen el concepte “danys per col·lisió amb animals”.

Les pòlisses han de tenir una clàusula específica per cobrir els accidents amb animals (ACN)

Per poder reclamar per danys a qui correspongui, també és molt important, recorda Paco Hoya, president de l’Associació Catalana de Corredors i Corredories d’Assegurances, trucar al 112 just després de l’accident per tenir un atestat dels Mossos d’Esquadra o qualsevol altre servei d’emergència.

Si l’usuari té la cobertura per danys per col·lisió d’animals, el més important és que la policia o els bombers donin fe de l’accident amb animal.”

Això sempre que passi en una via pública. En altres tipus de vies, com camins rurals o carreteres sense asfaltar, les companyies d’assegurances no cobreixen els impactes d’un vehicle amb un animal.

Quant a l'autor

secretariagremi editor